Мақта қабығы – бұл мақта тұқымдарынын қайта өндіруінің өнімі, мақта тұқымдарының қабығы негізгі қолдануы мал шаруашылығы мен құс шаруашылығында жемшөпке арналған. Құрама жем қоспаларынан құрама жем алу үшін құрамындағы бөлігі ретінде жақсы келеді. Сонымен бірге мақта қабығы сүйікті саңырауқұлақтарды өсіруде пайдаланады, себебі оларды өсіретін қоректі субстрат құрамына кіреді. Мақта қабығы өзінің бай химиялық құрамыммен белгілі, оның құрамына 60 % шикі жасұнық кіреді, ол адам ағзасының зиянды, улы заттардан, мутагендерден және канцерогендерден жасұнықтың адсорбтық қабілеттігі арқылы тазалауына ықпал етеді (қалдықтар, улар, тұздар, ауыр металдар, улы химикаттар). Мақта қабығының құрамы қоза сортына байланысты, әсіресе лингнин құрамы 21-28% ден 31 пентозандарға дейін түрленеді. Одан бөлек, мақта қабығы ксилит және көмірсутек алу үшін шикізат болып келеді, ол диабетпен ауыратын адамдардың тамақтануында қолданады немесе салауатты өмір сүретін адамдарға арналған. Мақта майын алу кезіндегі шығатын мақта қабығы – қауіпсіз жанама өнім болады, түрлі қоспалардан жоғары сапалы тазартуға байланысты (металл қоспалары және органикалық қоқым).

 

Tel.: +7 7252 538382

E-mail: shymkentmay@donya.kz

     

 
МЕНЮ